broszura dla rodzicow

polecamy

Książeczka dla malucha

książeczka dla malucha

Zapraszamy Rodziców niemowląt do zapoznania się z przygotowaną przez nas książeczką dla malucha.

Książeczka powstała z myślą o wspieraniu rozwoju poznawczego niemowląt. Dzięki atrakcyjnym, kontrastowym obrazkom może ona stanowić ciekawy materiał wizualny dla małego dziecka, a tym samym umożliwiać mu doświadczanie bardzo korzystnej dla rozwoju wzroku stymulacji. Ponadto, wspólne oglądanie książeczki to wspaniała okazja dla maluszka i rodzica do bycia razem i przeżywania tego, co nazywamy "dobrymi chwilami". Aby tak było, prosimy zapoznajcie się Państwo z tekstem na ostatniej stronie książeczki.

Ponadto, proponujemy, aby obrazki - wydrukowane na odrębnych kartach, np. w formacie A4 do pojedynczej prezentacji lub powieszenia, bądź w formie harmonijki do ustawienia w łóżeczku - pokazywać dziecku w kolejności zaproponowanej w książeczce. Ułożone są one zgodnie z pewnym porządkiem i cechuje je wzrastająca złożoność. Każdorazowo proszę obserwować reakcję dziecka na dany obrazek. Ważne jest, by przyglądanie się obrazkom było dla malucha interesujące i stawało się źródłem pozytywnych doznań. Niektóre dzieci w ogóle odrzucają niektóre obrazki, co jest rzeczą normalną, i wtedy je omijamy. Można je zaproponować ponownie po jakimś czasie.

Życzymy dobrej zabawy!

Książeczkę można pobrać tutaj.

Książeczka jest bezpłatna, ale jeżeli uznają Państwo naszą działalność za godną uznania, zapraszamy do finansowego wspierania Fundacji.

Szczegółowe informacje na ten temat znajdą Państwo tutaj.

Nasi

sponsorzy: